Yogiska recept

Mungbönsgrytan är en renande yogisk diet med fullvärdigt protein. Omtyckt av de flesta!

8 portioner

2,5 dl Mungbönor, sköljda
2,5 dl Basmatiris, sköljt
2 1/4 liter vatten
Koka upp bönor och vatten och låt småkoka på låg värme tills bönorna börjar spricka, vilket tar 10-15 minuter ca.
Lägg i riset, nu tar det ungefär 10-15 minuter innan själva grytan är klar.

Under tiden som bönorna kokar, hackas i köksmaskin

0,5 – 3/4 dl ingefära (ungefär 100 g) och steks på låg värme i några minuter innan man tillsätter

2 hackade gula lökar
8 hackade vitlöksklyftor

Efter några minuter, då löken börjar brynas, läggs följande kryddor i:
1 rågad tesked gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1 rågad tsk Garam Masala
1 tsk kardemummakärnor, hela eller malda

Ev 1 tsk röd chillipulver

Rör om det hela och slå av plattan, låt det hela stå och ”dra” några minuter
Så att kryddornas smak hinner utvecklas.
Rör därefter ned det hela i själva grytan, rör om ordentligt.

Servera grytan med olika kokta (gärna ångkokade) grönsaker och naturell yoghurt.
Smaksätt med Tamari.

Grytan håller sig flera dagar i kylskåpet, du kan koka nya grönsaker till varje dag.

Golden Milk är en utsökt kvällsdryck som enligt yogan smörjer och mjukar upp dina leder.

Gör först en pasta av gurkmeja, som du sedan förvarar i kylskåpet och tar lite av varje gång.

1/2 dl gurkmeja (Finns på hälsokosten i lösvikt)
1/2 del vatten
Koka detta på mycket låg värme i ca 8 min till en lös pasta. Tillsätt vatten vid behov.
Golden milk
1 tsk gurkmejepasta
en stor kopp mjölk/sojamjölk
1 tsk sesam eller mandelolja.
lite honung
Ev några kardemummakärnor.

Ovanstående värms tillsammans och dricks som kvällsdryck.

Fräs i 1 matsked olivolja, på låg värme:
30-50 g hackad ingefära
Efter ett par minuter läggs följande i:
1 liten hackad gul lök
500 g skivade morötter
300 g skivad potatis, med skal ( skalet är alkaliserande)

Rör om och låt steka några minuter, ha sedan i
1 liter vatten och grönsaksbuljong, pulver eller tärningar

Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka, kör då i mixer tills soppan blir slät. Tillsätt eventuellt
1/4 tsk svartpeppar
1/4 tsk mald kummin.
Serveras gärna med en klick yoghurt i mitten, eller gräddfil

Pröva denna goda och nyttiga linssoppa. Gyurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Spiskummin driver ut gaser ur magen och är bra för matsmältningen. Linserna innehåller protein, fibrer, B-vitaminer, järn och zink.

2 dl gröna linser
8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 gul lök
½ tumlängd färsk ingefära
2-3 vitlöksklyftor
ghee eller olivolja
1 tsk gurkmeja
1 msk malen koriander
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
färsk koriander

Koka linserna i vatten med buljongtärning på låg värme i ca 20 minuter. Ta bort skummet som bildas på ytan. Hacka lök, vitlök och ingefära (eller kör i mixer). Häll ghee eller olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter. Blanda i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka en stund till. Hacka färsk koriander och strö på soppan.