Hur höjer du tonen på din Vagusnerv! Vad är vagusnerv och hur hör det ihop med yoga?

Vagusnerven är kroppens största nerv, som förbinder hjärnan med alla vitala organ i kroppen. Den är nära kopplad till både mage och hjärta, och dess huvudfunktionen är att reglera nervsystemet och immunsystemet. Den har en egen ton (puls), vagustonen, och ju starkare den är, desto bättre mår vi.

För dig som utövar yoga vet genom att praktisera tekniken att det får dig att må bra. Ofta infinner sig en skön känsla i kropp och sinne och efter en tids praktiserande märker du förändringar kring hur du förhåller dig till livet och din omgivning. Många vittnar om en känsla av att inte ”gå igång” så mycket på allt som händer runtomkring utan du kan hålla ett mer stabilt inre.

Men vad är det som händer rent fysiskt och vad finns det vetenskapligt belägg för? Jag håller just nu på att bygga på min yogakunskap genom en 200 timmars yogautbildning där grunden finns i vetenskapen kring yogan och jag vill dela med mig av detta till dig.

Nu till denna spännande vagusnerv som stimuleras och får en högre tonus, dvs vi bygger ett starkare nervsystem, underaktiviteten i parasympatiskt nervsystem korrigeras, genom just teknikerna vi använder oss av när vi yogar!

Hur kan du stimulera din vaguston? Fortstt läs nedan:

Så här kan du göra för att påverka din vagusnerv!

1. Genom din andning såklart. När du andas djupt, lugnt och medvetet stimuleras vagusnerven och kan också dämpa ångest och stressreaktioner.

2.I yogan använder vi oss ibland av mantran och just sjunga är mycket stimulerande för vagusnerven. Dessutom när vi gör det i grupp blir det ännu starkare effekt för resonans i hela kroppen.

3.I yogan tränar vi vår förmåga att fokusera, ha ett avslappnat sinne och djup andning (näsandning och ta hjälp av diafragman). Detta stärker vagustonen.

4. Något som också stimulerar vagusnerven blixtsnabbt är kalla duschar och kalla bad. Man behöver göra det i minst en minut.

Lycka till med det du väljer att göra för att stärka din vagusnerv!

Spellista av mantran  på Spotify – ladda ner Blekinge Yogastudio-kundaliniyoga och sjung med.

Yoga via mina filmerna www.yoginilindaklang.se 

Hoppa i sjön eller ta dig en iskall dusch!

Njut av att stärka din vagusnerv och känn effekterna av det hela!

Med varma hälsningar

Linda Klang

Du kanske är intresserad av...
Handla yogabyxor
Skön, härlig och gedigen kvalitè av ekologisk bomull tillverkat under goda arbetsvillkor, till stor del i Sverige. Yogabyxorna Breath of Love är skapade av Linda Klang.
Yogini - Yoga online
Yoga i ditt vardagsrum. Yoga när det passar dig. Yoga var du än befinner dig. Yogini är en onlinetjänst både för dig som redan utövar yoga och för dig som vill komma igång med yoga.
Nyhetsbrev
Få inspirerande nyhetsbrev med tips och erbjudanden direkt till din inkorg. Du kan självklart när som helst avsluta  prenumerationen om du önskar.